‘Globalisering’

Gerelateerde afbeelding

In wat voor opzicht heeft de ‘globalisering’ invloed op uw organisatie? Enorme invloed. Zowel in de dagelijkse besluitvorming (een bom in LuxorEgypte, een devaluatie in BraziliĆ« of een actie van een grote Amerikaanse of Aziatische concurrent heeft direct invloed op vervoersstromen en daarmee op de wijze waarop we pricing-en capaciteitsmanagement uitvoeren) als op middellange en langere termijn. De alliantievorming tot vier Ć  vijf grote blokken in de wereldluchtvaart is in een eindstadium aangekomen. Aangezien KLM Revenue Management ook ‘managed on behalf’ van haar parters NWA Ine, Alitalia SPA en Kenya Airways, dient de organisatie flexibel, internationaal, creatief, open en alert met de belangen van verschillende ‘bottom lines; systemen en processen, mensen en culturen om te gaan. Je ontwikkelt en bouwt aan nieuwe allianties, nieuwe organisatiestructuren, je werkt aan gemeenschappelijke investeringen en intussen moet ook het geld voor KLM NV binnenkomen. Een ‘balancing act; die grote inzet en flexibiliteit van staf en organisatie vereist. Dit vereist een op en top professionele instelling van een ieder. Uit het onderzoek blijkt dat de manager nog meer van zijn energie aan zijn werk besteedt. Als ze niet meer op de werkplek zijn zijn ze ook nog geestelijk met hun werk bezig. Een voorbeeld hiervan is de manager die ’s avonds thuiskomt en tijd aan zijn gezin besteedt, waarbij zijn gedachten nog bij zijn werk zijn. (Een verschijnsel dat kantoor huren amsterdam overigens niet alleen uniek is voor managers!) Gemiddeld besteden managers 71 procent van hun energie en 62 procent van hun tijd aan hun baan. Een op de acht managers zegt zelfs 90 procent van de energie in zijn baan te stoppen.
Onder het management wordt de organisatieleiding verstaan die tot taak heeft de onderneming te besturen. Aangezien het vaak om meerdere personen gaat die gezamenlijk deze taak uitvoeren wordt er ook wel gesproken van ‘het managementteam.’
In het managementteam kan men managers met verschillende deskundigheden aantreffen, afkomstig uit de functionele gebieden die in de organisatie worden onderscheiden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: in- en verkoop, financiering, pro-E Uit de media Kleurrijk management Bedrijven worden kleurrijker. Managers moeten leren omgaan met medewerkers uit verschillende culturen. Daarbij stuiten ze op onbegrip in de top, waar blanke mannen de dienst uitmaken. De Nederlandse arbeidsmarkt ontgroent, vergrijst en verkleurt. Daarnaast is er een duidelijke tendens naar internationalisering van het bedrijfsleven. Het is zaak alvast ervaring op te doen met het leiden van multiculturele organisaties, nu de druk nog niet zo groot is. Het ziet er namelijk naar uit dat de dominante, blanke cultuur een stapje terug zal moeten doen. Blanke, Hollandse mannen zullen een minderheidsgroep worden naast vrouwen, allochtonen, gehandicapten en ouderen. En voor al deze minderheden gelden de normale groepsdynamische processen. Minderheden passen zich doorgaans aan aan de meerderheid. Maar als er geen meerderheid meer is, kunnen de diverse groepen met elkaar in conflict komen of zich van elkaar afsluiten.